Een alert beschrijft een klinisch of administratief feit dat onder de aandacht van de gebruikers van de klinische systemen wordt gebracht, om er bij het vormen van diagnostisch en therapeutisch beleid of bij de omgang met de patiënt rekening mee te houden, meestal wegens een veiligheidsrisico. Deze bouwsteen is niet bedoeld voor het specificeren van overgevoeligheden of intoleranties voor een bepaalde stof of groep van stoffwn. Men kan bewaking hierop representeren op basis van de zib BewakingBesluit.
Voorbeelden van waarschuwingen:
Een aandoening, conditie of diagnose die beschouwd kan worden als contra-indicatie voor het ondergaan van een bepaalde therapie, zoals zwangerschap of een verlengd QT-syndroom;
Verminderde functie van een orgaansysteem (hartfalen, verminder lever- of nierfunctie, verminderde afweer);
Kans op verspreiding van bepaalde micro-organismen (multiresistente bacterie, tuberkelbacterie, HIV, HBV, Ebola virus);
Andere risico’s.
Purpose
Het vastleggen en doorgeven van aandoeningen of condities die aandacht behoeven, is een belangrijk onderdeel van de medische registratie. Het raakt de kern van patiëntveiligheid. In de uitvoering van onderzoek en behandeling moet veelal continu rekening worden gehouden met deze, als waarschuwing gemarkeerde, patiëntkenmerken. Ze verschaffen informatie die belangrijk is in relatie met de conditie van de patiënt en de opties die een zorgverlener heeft voor therapie. Patiëntkenmerken die als Alert worden geregistreerd of overgedragen, kunnen ook worden beschreven als Diagnose of OvergevoeligheidIntolerantie. Het verschil is hierin gelegen, dat de zorgverlener de diagnose, overgevoeligheid of intolerantie heeft aangemerkt als Alert = waarschuwing. In veel gevallen zal overdracht onderworpen zijn aan sterke privacy regels, aangezien de waarschuwing niet altijd een adequate reactie van de geïnformeerde omgeving kan uitlokken.
Medicatiebewaking op basis van mogelijke medicatie contra-indicaties is gebaseerd op niet-patiëntspecifieke farmacologische kenmerken van geneesmiddelen. De zib Alert is niet bedoeld voor medicatiebewaking op basis van bepaalde stof(fen) waarop de ene patiënt wel en de andere patiënt niet nadelig reageert. Voor deze vorm van medicatiebewaking is de zib BewakingBesluit bedoeld.
Evidence Base
De zib Alert dekt een breed scala aan patiëntkenmerken op basis waarvan de zorgverlener onvoorwaardelijke dan wel voorwaardelijke waarschuwingen wil ontvangen. Het gaat daarbij waarschuwingen i.v.m. bepaalde infecties die specifieke (isolatie)maatregelen vereisen, situaties die een contra-indicatie kunnen zijn voor bepaalde behandelingen of onderzoek (zoals bijv. een pacemaker, waardoor de patiënt geen MRI-onderzoek mag ondergaan) of kenmerken die een contra-indicatie kunnen zijn voor bepaalde geneesmiddelen. Deze laatstgenoemde categorie ‘mogelijke contra-indicatie voor geneesmiddel’ kan een aandoening of conditie betreffen, maar ook gedrag (zoals topsporter) of kinderwens.
De MedicatieContraIndicatieNaamCodelijst bevat waarden van de G-standaard Contra Indicaties (Thesaurus 40), t.b.v. medicatiebewaking.
Information Model
Type
Id
Concept
Card.
Definitie
DefinitieCode
Verwijzing
NL-CM:8.3.1
Alert
Rootconcept van de bouwsteen Alert. Dit rootconcept bevat alle gegevenselementen van de bouwsteen Alert.
De datum en tijd waarop de beschreven toestand als waarschuwing is aangemerkt.
Dit kan een exacte datum en tijd zijn maar ook een globale aanduiding van de datum (bijvoorbeeld alleen jaar of jaar en maand).
NL-CM:8.3.8
EindDatumTijd
0..1
De datum en tijd waarop de beschreven toestand als waarschuwing is ingetrokken.
Dit kan een exacte datum en tijd zijn maar ook een globale aanduiding van de datum (bijvoorbeeld alleen jaar of jaar en maand).
NL-CM:8.3.10
Diagnose
(0..1)
Een waarschuwing voor een bepaalde diagnose, omdat deze een risico voor de patiënt kan inhouden bij bepaalde behandelingen. Zo kan bijvoorbeeld als alert 'Pacemaker' meegegeven worden.
Een waarschuwing voor een bepaalde overgevoeligheid of intolerantie, omdat deze een risico voor de patiënt kan inhouden bij bepaalde behandelingen. Zo kan bijvoorbeeld als alert 'Overgevoeligheid voor UV-licht' meegegeven worden.
Een waarschuwing, anders dan een conditie of probleem. Zo kan bijvoorbeeld als alert 'Agressieve patient' meegegeven worden.
De waarschuwing kan als een gecodeerd gegeven worden vastgelegd (voor veelvoorkomende alerts zijn codes voorzien), maar gezien het dynamische karakter van de waarschuwingen cf. Sars en Ebola, zullen deze alerts vaak als vrije tekst doorgegeven worden.
Om informatie op basis van zorginformatiebouwstenen uit te wisselen zijn aanvullende, meer technische specificaties nodig. Niet iedere omgeving kan met dezelfde technische specificaties overweg. Om deze reden zijn er meerdere typen technische specificaties:
HL7® versie 3 CDA compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz ART-DECOR® omgeving
HL7® FHIR® compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz-omgeving op de Simplifier FHIR Registry