Medicatietoediening is de registratie van de afzonderlijke toedieningen van het geneesmiddel aan de patiënt door de toediener (zoals een verpleegkundige of patiënt zelf), in relatie tot de gemaakte afspraken.
Purpose
Het doel van medicatietoediening is inzicht te geven in de daadwerkelijk toegediende producten.
Information Model
Type
Id
Concept
Card.
Definitie
DefinitieCode
Verwijzing
NL-CM:9.13.20928
Medicatietoediening
Rootconcept van de bouwsteen Medicatietoediening. Dit rootconcept bevat alle gegevenselementen van de bouwsteen Medicatietoediening.
Het ingenomen of toegediende middel. Dit is vrijwel steeds een geneesmiddel. Voedingsmiddelen, bloedproducten, hulp- en verbandmiddelen vallen strikt genomen niet onder de categorie geneesmiddelen, maar kunnen ook worden worden gerapporteerd.
In principe betreft dit het voorgeschreven product, maar de toediener kan door substitutie het voorgeschreven product vervangen door een equivalent product. Bijv. in plaats van tabletten van 100mg, tabletten van 50mg waarvan er dan twee worden toegediend.
Datum en tijd waarop de toediening heeft plaatsgevonden.
NL-CM:9.13.23171
AfgesprokenDatumTijd
0..1
Datum en tijd uit de medicatie- of toedieningsafspraak waarop deze toediening betrekking heeft. Omdat er in één medicatie/toedieningsafspraak meerdere tijdstippen kunnen worden aangegeven kan hiermee bij bijvoorbeeld vervroegde toediening of het inhalen van een toediening het afgesproken tijdstip worden achterhaald.
NL-CM:9.13.21194
ToegediendeHoeveelheid
0..1
Hoeveelheid van het product dat werd toegediend.
NL-CM:9.13.23167
VolgensAfspraakIndicator
0..1
Wordt het geneesmiddels gebruikt zoals afgesproken in de medicatieafspraak?
NL-CM:9.13.21195
Toedieningsweg
1
De route waarlangs de medicatie wordt toegediend (oraal, nasaal, intraveneus,...).
De container van het concept Toediener. Deze container bevat alle gegevenselementen van de concept Toediener. Het concept beschrijft de persoon die de toediening gerealiseerd heeft. Dit is een professionele toedieningsbevoegde, de patient zelf of de bijvoorbeeld de mantelzorger.
NL-CM:9.13.23380
Patiënt
(0..1)
Wanneer de patiënt zelf de medicatie heeft toegediend wordt dat hier aangegeven. Wanneer de medicatietoediening is gedaan door een zorgverlener of mantelzorger/familielid/etc. wordt respectievelijk de zorgverlener vermeld in het element 'Zorgverlener' of de mantelzorger/familielid/etc. in het element 'Contactpersoon'.
De status van de toediening, als beschijving van het stadium van het toedieningsproces. Voor ondeelbare producten (bijv. tabletten, zetpillen) zijn alleen de status codes ‘completed’ (voltooid) en ‘cancelled’ (niet toegediend) van toepassing. Voor deelbare producten (bijv. infusen) geldt dat de toediening ook ‘suspended’ (onderbroken) en ‘aborted’ (afgebroken) kan zijn.
Bij de vastlegging worden de volgende interpretaties gehanteerd:
Actief: Het product wordt toegediend.
Onderbroken: De toediening is (tijdelijk) onderbroken , bv. wegens een bijwerking. Later zal besloten worden tot hervatting of stoppen.
Afgebroken: De toediening is afgebroken.
Voltooid: De toediening is helemaal afgerond.
Niet gestart: De toediening van het product is niet gestart.
Om informatie op basis van zorginformatiebouwstenen uit te wisselen zijn aanvullende, meer technische specificaties nodig. Niet iedere omgeving kan met dezelfde technische specificaties overweg. Om deze reden zijn er meerdere typen technische specificaties:
HL7® versie 3 CDA compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz ART-DECOR® omgeving
HL7® FHIR® compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz-omgeving op de Simplifier FHIR Registry