Een overgevoeligheid beschrijft een stof of groep stoffen waarop bewaakt wordt zodat een overgevoeligheidsreactie kan worden voorkómen.
Purpose
Een geneesmiddelovergevoeligheid wordt vastgelegd zodat voorschrijvers, verstrekkers en toedieners er rekening mee kunnen houden tijdens het voorschrijven, verstrekken en toedienen van medicatie. Het wordt zo vastgelegd dat een medicatiebewakingssysteem op het juiste moment een waarschuwing kan geven. Overige overgevoeligheden zoals voedsel-, contact-, inhalatie-, insectengif- en beroepsallergenen worden vastgelegd zodat zorgverleners er in algemene zin rekening mee kunnen houden.
Het is belangrijk om overgevoeligheden uit te wisselen met andere zorgverleners van de patiënt, zodat ook zij op een veilige manier zorg kunnen verlenen. Met dat doel is het mogelijk om aanvullende informatie vast te leggen en uit te wisselen zodat de ontvangende partij de overgevoeligheid op waarde kan schatten. Bijvoorbeeld door de manier van vaststellen te beschrijven, en ook een beschrijving van (een) reactie(s) op de stof.
Een (geneesmiddel-)overgevoeligheid is niet hetzelfde als een probleem of episode. Dat is omdat een overgevoeligheid specifiek wordt vastgelegd vanuit de context van bewaking. Een (geneesmiddel-)overgevoeligheid wordt dus niet vastgelegd in het kader van diagnostiek of in het kader van behandeling van een (geneesmiddel-)overgevoeligheid.
Voor overgevoeligheid bij blootstelling aan voedingsmiddelen, artikelen (zoals verbandmiddelen en pleisters), planten en dieren wordt gebruik gemaakt van vijf referentielijsten op basis van SNOMED CT met voedselallergenen, inhalatieallergenen, insectengifallergenen, beroepsallergenen en contactallergenen. Daarnaast is vrije tekst mogelijk.
Information Model
Type
Id
Concept
Card.
Definitie
DefinitieCode
Verwijzing
NL-CM:8.4.1
Overgevoeligheid
Rootconcept van de bouwsteen Overgevoeligheid. Dit rootconcept bevat alle gegevenselementen van de bouwsteen Overgevoeligheid.
NL-CM:8.4.2
Reactie
0..*
Rootconcept van de bouwsteen Reactie. Dit rootconcept bevat alle gegevenselementen van de bouwsteen Reactie.
Datum en tijd waarop de overgevoeligheid zich voor het eerst in een reactie geopenbaard heeft. Dit kan een exacte datum en tijd zijn maar ook een globale aanduiding van de datum (bijvoorbeeld alleen jaar of jaar en maand).
NL-CM:8.4.12
RisicoBeoordeling
1
De beoordeling van de zorgverlener om aan te geven of de overgevoeligheid een contra-indicatie vormt voor bedoelde of onbedoelde blootstelling aan de stof, groep stoffen of omgevingsfactor waar de patiënt overgevoelig voor is.
Datum en tijd waarop de eerste auteur de overgevoeligheid is gaan bewaken.
NL-CM:8.4.14
Toelichting
0..1
Tekstuele toelichting op de overgevoeligheid die niet in één van de andere velden kan worden weergegeven.
48767-8 Verklarend commentaar [interpretatie] in {systeem}
Kolommen Concept en DefinitieCode: houdt de muis boven de waarde voor meer informatie
Voor uitleg over de gebruikte symbolen, zie de legenda pagina
Example Instances
Overgevoeligheid
Stof
Amoxicilline/clavulaanzuur
Penicillines
Overgevoeligheidscategorie
Geneesmiddelen
Geneesmiddelen
EersteAuteur::Zorgverlener
Naam
Mevr. Zaal
Mevr. Zaal
Specialisme
SEH-arts
SEH-arts
Risicobeoordeling
Laag
Ernstig
Manier van vast stellen
Vastgesteld op basis van het klinisch beeld
Op basis van anamnese
Omschrijving van de bron
Gesprek met patiënt
-
Toelichting
-
-
Begindatumtijd
25-10-2021
25-10-2021
Startbewakingdatumtijd
25-10-2021
25-10-2021
Datum van afsluiten
-
-
Overgevoeligheidstatus
Actief
Actief
Reactie
ReactieErnst
Ernstig
Matig
ReactieTijdstip
12-10-2020
02-06-2021
ReactieSymptomen
Trombocytopenie
Jeuk
Veroorzakendestof
Amoxicilline/clavulaanzuur
Penicillines
Issues
Geen bekende allergieën
De vraag is of we in deze bouwsteen een code voor "No known allergies (SNOMED CT 160244002)" en kinderen hiervan aanbieden of dat we stellen dat, waar van toepassing, dat geregeld moet worden in het document waar de bouwsteen wordt toegepast . Valueset voor het concept 'Veroorzakende Stof'
Er is momenteel nog geen afgebakende codelijst beschikbaar voor allergene stoffen anders dan medicatie. Daarom is volstaan met het noemen van SNOMED CT voor de codering van allergene stoffen. Voor de codering van medicatieproducten wordt de G-standaard gebruikt.
Om informatie op basis van zorginformatiebouwstenen uit te wisselen zijn aanvullende, meer technische specificaties nodig. Niet iedere omgeving kan met dezelfde technische specificaties overweg. Om deze reden zijn er meerdere typen technische specificaties:
HL7® versie 3 CDA compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz ART-DECOR® omgeving
HL7® FHIR® compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz-omgeving op de Simplifier FHIR Registry