Een allergie of intolerantie beschrijft de geneigdheid tot overgevoeligheid van een patiënt voor een stof, zodat na blootstelling een ongewenste fysiologische reactie verwacht wordt, terwijl bij de meeste mensen bij die hoeveelheid geen reactie zou optreden. De waargenomen fysiologische veranderingen zijn meestal het resultaat van een immunologische reactie.
De stoffen kunnen als volgt worden ingedeeld:
Geneesmiddel
Geneesmiddelgroep
Ingrediënt/toevoeging
Voeding
Omgevingsfactor
Dier
Planten
Chemicaliën
Inhalatieallergenen
Purpose
Het vastleggen en doorgeven van allergieën en intoleranties, is een belangrijk onderdeel van de medische registratie. Het raakt de kern van patiëntveiligheid in het algemeen en medicatieveiligheid in het bijzonder. In de uitvoering van onderzoek, behandeling en verzorging moet veelal continu rekening worden gehouden met deze patiëntkenmerken.
Allergieën en intoleranties zijn in principe ook aandoeningen en zouden ook als probleem vastegelegd kunnen worden. Het is niettemin gebruikelijk deze separaat vast te leggen.
Allergieën/Intoleraties hebben veel gemeen met waarschuwingen (Alert). Belangrijk verschil is dat bij allergieën en intoleranties veel getailleerdere informatie wordt vast gelegd o.a over de reacties op de veroorzakende stof. Daarnaast is niet iedere waarschuwing een probleem of medische conditie. Bij allergie/intolerantie is dit wel het geval, terwijl niet iedere allergie of intolerentie een waarschuwing inhoudt.
Evidence Base
Om geneesmiddelallergieën in het werkproces van voorschrijvers en apothekers te kunnen registreren en afhandelen (in de medicatiebewaking) wordt in Nederland voor allergieën gebruik gemaakt van de beschikbare coderingen in de G-standaard. Dit is beschreven in het document “Allergieën en ongewenste middelen IR V-2-3-1”.
Deze codering is niet toereikend waar het gaat om reacties bij blootstelling aan voedingsmiddelen, artikelen (zoals verbandmiddelen en pleisters), planten en dieren. Voor deze items staat de standaard het gebruik van vrije tekst toe of van SNOMED CT codering. Voor SNOMED CT is echter voor dit doel op dit moment geen gevalideerde valueset beschikbaar.
Information Model
Type
Id
Concept
Card.
Definitie
DefinitieCode
Verwijzing
NL-CM:5.3.1
Reactie
Rootconcept van de bouwsteen Reactie. Dit rootconcept bevat alle gegevenselementen van de bouwsteen Reactie.
NL-CM:5.3.7
ReactieVerschijnsel
0..*
De inhoudelijke specificatie van de reactie (symptomen) die optreedt indien de patiënt wordt blootgesteld aan de stof.
Container van het concept SpecificatieBlootstelling. Deze container bevat alle gegevenselementen van het concept SpecificatieBlootstelling.
NL-CM:5.3.12
ReactiePeriode
0..1
Begindatum: Datum en tijd waarop de reactie gestart is. Dit mag ook alleen een datum of een gedeeltelijke datum zijn, indien dit niet nauwkeuriger bekend is. TijdsDuur: Duur van de reactie. Einddatum: Datum en tijd waarop de reactie niet meer optrad. Dit mag ook alleen een datum of een gedeeltelijke datum zijn, indien dit niet nauwkeuriger bekend is.
NL-CM:5.3.3
DatumTijdVastlegging
1
De datum waarop de reactie vastgelegd is.
NL-CM:5.3.2
Auteur::Zorgverlener
1
Persoon die de reactie vastlegt, dit kan een zorgverlener, patiënt of contactpersoon zijn.
Kolommen Concept en DefinitieCode: houdt de muis boven de waarde voor meer informatie
Voor uitleg over de gebruikte symbolen, zie de legenda pagina
Example Instances
Reactie
ReactieErnst
Ernstig
Matig
ReactieTijdstip
12-10-2020
02-06-2021
ReactieSymptomen
Trombocytopenie
Jeuk
Veroorzakendestof
Fragmin
Amoxicilline
DatumTijdVastlegging
13-10-2020 13:15
03-06-2021 12:00
Auteur::Zorgverlener
Mevr. Zaal
Dhr. Jacobs
EersteAuteur::Zorgverlener
Naam
Mevr. Zaal
Mevr. Zaal
Specialisme
SEH-arts
SEH-arts
ReactieBeschrijving
-
Over het hele lichaam.
Issues
Geen bekende allergieën
De vraag is of we in deze bouwsteen een code voor "No known allergies (SNOMED CT 160244002)" en kinderen hiervan aanbieden of dat we stellen dat, waar van toepassing, dat geregeld moet worden in het document waar de bouwsteen wordt toegepast . Valueset voor het concept 'Veroorzakende Stof'
Er is momenteel nog geen afgebakende codelijst beschikbaar voor allergene stoffen anders dan medicatie. Daarom is volstaan met het noemen van SNOMED CT voor de codering van allergene stoffen. Voor de codering van medicatieproducten wordt de G-standaard gebruikt.
Om informatie op basis van zorginformatiebouwstenen uit te wisselen zijn aanvullende, meer technische specificaties nodig. Niet iedere omgeving kan met dezelfde technische specificaties overweg. Om deze reden zijn er meerdere typen technische specificaties:
HL7® versie 3 CDA compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz ART-DECOR® omgeving
HL7® FHIR® compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz-omgeving op de Simplifier FHIR Registry