De StrongKids score is een (gevalideerd) meetinstrument voor het bepalen van de mate van ondervoeding van kinderen.
StrongKids is ontwikkeld om ondervoeding bij kinderen (>1 maand to 18 jaar) in het ziekenhuis vroegtijdig te herkennen en te behandelen.
Het instrument bestaat uit vier vragen waaraan een score wordt toegekend. De totaalsom van deze score bepaalt de mate van ondervoeding.
(STRONGkids= Screening Tool Risk On Nutritional Status and Growth)
Purpose
De StrongKids score wordt toegepast om de mate van ondervoeding of het risico hierop vast te stellen. Om ondervoeding snel en adequaat te kunnen behandelen is het van belang dat ondervoeding tijdig gesignaleerd wordt.
Evidence Base
Voor het vaststellen van de mate van ondervoeding kent SNAQ een aantal instrumenten, gevalideerd voor verschillende omgevingen:
De SNAQ is ontwikkeld voor volwassenen bij ziekenhuisopname
De SNAQ65+ is ontwikkeld voor de groep ouderen (>65 jaar) die thuis woont en eventueel gebruik maakt van thuiszorg.
Voor screening op ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen is de SNAQrc (Short Nutritional Assessment Questionnaire for Residential Care) beschikbaar.
Voor screenen op ondervoeding bij kinderen is het instrument STRONGkids beschikbaar.
Patient Population
De StrongKids screening is bedoeld voor patiënten in de leeftijd van >1 maand tot 18 jaar bij opname in het ziekenhuis.
Information Model
Type
Id
Concept
Card.
Definitie
DefinitieCode
Verwijzing
NL-CM:4.28.1
StrongKidsScore
Rootconcept van de bouwsteen StrongKidsScore. Dit rootconcept bevat alle gegevenselementen van de bouwsteen StrongKidsScore.
De score gebaseerd op aanwezigheid van een ziektebeeld met verhoogd risico op ondervoeding. Een lijst met risicovolle ziektebeelden wordt gegeven in referentie [1]
De score gebaseerd op de aanwezigheid van aspecten die een aanwijzing zijn voor een verminderde voedingstoestand: - overmatige diarree en/of braken - het gebruik van drink- of sondevoeding - verminderde voedselinname gedurende de laatste 1-3 dagen. - belemmering van voedselinname door pijn
Om informatie op basis van zorginformatiebouwstenen uit te wisselen zijn aanvullende, meer technische specificaties nodig. Niet iedere omgeving kan met dezelfde technische specificaties overweg. Om deze reden zijn er meerdere typen technische specificaties:
HL7® versie 3 CDA compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz ART-DECOR® omgeving
HL7® FHIR® compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz-omgeving op de Simplifier FHIR Registry