De CPG (Checklist Pijn Gedrag) is een pijnobservatie-instrument, dat wordt gebruikt om het gedrag te beoordelen van kinderen met een uitingsbeperking, of met een ernstige verstandelijke beperking.
De CPG telt tien observaties waarop gelet moet worden. De eindscore geeft aan of het geobserveerde kind pijn lijdt en ook ‘hoe erg’. Hierbij staat score 1,2, 3 staat voor geen tot lichte pijn, 4,5,6 voor matige pijn en 7,8,9,10 staat voor ernstige pijn. De score wordt vaak gecombineerd met een VAS-score die door de verpleegkundigen wordt ingevuld op basis van de klinische blik.
Purpose
Een pijnobservatie-instrument is een hulpmiddel bij het bepalen van de pijnintensiteit en tevens nuttig om de effectiviteit van de pijnbestrijding (farmacologisch of non-farmacologisch) te bepalen. Bij kinderen met een uitingsbeperking is het desondanks moeilijk om onderscheid te maken tussen pijn of onrust/angst. Dit onderscheid is relevant bij het bepalen van de behandeling. De score van een pijnobservatie-instrument blijft een momentopname.
Evidence Base
Voor de definitie is gebruik gemaakt van "Richtlijn Pijnmeting en Behandeling van pijn bij kinderen, NVK, 2007" en "Onderbouwing richtlijn
Signaleren van Pijn bij mensen met een verstandelijke beperking" V&VN, februari 2015.
Voor het vaststellen van de mate van pijn bij kinderen met een uitingsbeperking zijn verschillende pijnobservatieschalen beschikbaar:
CPG
Comfort-gedragsschaal/ ComfortNeo-schaal
FLACC
Patient Population
De pijnobservatielijst CPG is ontwikkeld voor jongeren/kinderen met een uitingsbeperking of een ernstige verstandelijke beperking.
Information Model
Type
Id
Concept
Card.
Definitie
DefinitieCode
Verwijzing
NL-CM:12.17.1
ChecklistPijnGedrag
Rootconcept van de bouwsteen ChecklistPijnGedrag. Dit rootconcept bevat alle gegevenselementen van de bouwsteen ChecklistPijnGedrag.
Grimas: het gezamenlijk voorkomen van: gefronste wenkbrauwen; ogen die samen- of dichtgeknepen zijn; een diepere lijn tussen neus en mondhoek; geopende mond.
Verdrietige blik, bijna in tranen: wenkbrauwen die aan de binnenzijden op- en zijwaarts getrokken zijn; rimpels in het voorhoofd, vooral boven de neusrug; ogen die samengeknepen zijn; mondhoeken die naar beneden zijn getrokken eventueel gecombineerd met een pruillip.
Ogen (bijna) dichtknijpen: het samen- of dichtknijpen van de ogen.<br />Noot: NIET scoren als aanwezig wanneer het kind knippert met de ogen of als de ogen steeds dicht zijn<br />zonder te knipperen.
Paniekerig, paniekreactie: een extreme vorm van angst die zich uit in willekeurige onrustige lichaamsbewegingen of heftig verzet.
Dit kan samengaan met een angstige blik gekenmerkt door grote wijd geopende ogen en wenkbrauwen
die aan de binnenzijde iets omhoog- en samengetrokken zijn.
Om informatie op basis van zorginformatiebouwstenen uit te wisselen zijn aanvullende, meer technische specificaties nodig.<BR>Niet iedere omgeving kan met dezelfde technische specificaties overweg. Om deze reden zijn er meerdere typen technische specificaties:
HL7® versie 3 CDA compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz ART-DECOR® omgeving
HL7® FHIR® compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz-omgeving op de Simplifier FHIR Registry