Projectgroep RadB Verpleegkundige Gegevens & Kerngroep Registratie aan de Bron
DCM::RevisionDate
8-9-2015
DCM::Superseeds
DCM::Version
1.0
HCIM::PublicationLanguage
NL
Revision History
'
Publicatieversie 1.0 (01-07-2015).
Concept
Zelfstandig kunnen zorgdragen voor urineren, defeceren en de zorg bij menstruatie is een onderdeel van zelfzorg. Beperkingen in dit vermogen duiden op een verminderde zelfredzaamheid op dit gebied.
Deze activiteit wordt samen met activiteiten zoals onder andere eten, zich kleden en zich wassen, ook aangeduid als algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Dit zijn de handelingen die mensen dagelijks in het gewone leven verrichten. De mate waarin een persoon al deze activiteiten zelfstandig kan verrichten zijn een maat voor de totale zelfredzaamheid.
Purpose
Informatie over beperkingen in het vermogen om zelfstandig zorg te kunnen dragen voor urineren, defeceren en verzorging bij menstruatie is van belang bij het bepalen van de aard en intensiteit van de zorg die aan de patiënt geboden moet worden. In een overdrachtsituatie biedt het de ontvangende organisatie de mogelijkheid te anticiperen op de zwaarte van de te leveren zorg waardoor continuïteit van de zorgverlening gerealiseerd kan worden.
Indien beleid is ingezet om de zelfredzaamheid te verbeteren, biedt de vastgelegde mate van zelfstandigheid de mogelijkheid de doeltreffendheid van de behandeling vast te stellen.
Evidence Base
De definities van de concepten zijn (deels) ontleend aan de Nederlandse vertaling van de ICF begrippen.
Naast deze bouwsteen zijn er meer instrumenten om zelfredzaamheid vast te leggen, zoals KATZ-ADL en de BarthelIndex. De KATZ-ADL wordt vooral gebruikt bij kwetsbare ouderen en de BarthelIndex wordt met name gebruikt voor patiënten met een beroerte.
Deze bouwsteen evalueert het vermogen tot toiletgang met een vijfpuntsschaal. Bij KATZ-ADL valt dit onder het aspect WC-bezoek en bij de BarthelIndex onder het aspect Toiletgang. Het vermogen wordt bij deze twee instrumenten gescoord op een schaal met minder punten.
Information Model
Type
Id
Concept
Card.
Definitie
DefinitieCode
Verwijzing
NL-CM:4.22.1
VermogenTotToiletgang
Rootconcept van de bouwsteen VermogenTotToiletgang. Dit rootconcept bevat alle gegevenselementen van de bouwsteen VermogenTotToiletgang.
Het coördineren en zorg dragen voor het urineren, zoals door het aangeven van de noodzaak, het in de juiste positie komen, een geschikte plaats vinden en bereiken, het manipuleren van de kleding voor en na het urineren, en het zich schoonmaken.
Het coördineren en zorg dragen voor de defecatie, zoals door het aangeven van de noodzaak, het in de juiste positie komen, een geschikte plaats vinden en bereiken, het manipuleren van de kleding voor en na de defecatie, en zich schoonmaken.
Kolommen Concept en DefinitieCode: houdt de muis boven de waarde voor meer informatie
Voor uitleg over de gebruikte symbolen, zie de legenda pagina
Example Instances
VermogenTotToiletgang
ZorgdragenMictie
Lichte beperking (5-24%)
ZorgdragenDefecatie
Lichte beperking (5-24%)
ZorgBijMenstruatie
Lichte beperking (5-24%)
VerpleegkundigeActie
Activiteit
Patiënt helpen met zich schoonmaken na toiletgang.
References
1. International Classification of Functioning Disability and Health (ICF) [Online] Beschikbaar op:http:/www.rivm.nl/who-fic/icf.htm [Geraadpleegd: 13 februari 2015]
Om informatie op basis van zorginformatiebouwstenen uit te wisselen zijn aanvullende, meer technische specificaties nodig. Niet iedere omgeving kan met dezelfde technische specificaties overweg. Om deze reden zijn er meerdere typen technische specificaties:
HL7® versie 3 CDA compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz ART-DECOR® omgeving
HL7® FHIR® compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz-omgeving op de Simplifier FHIR Registry
De informatie in deze wiki pagina is gebaseerd op de Registratie aan de bron publicatie 2015 incl. errata dd. 16-07-2015
De voorwaarden van gebruik staan op de beginpagina
Deze pagina is gegenereerd op 24/12/2018 12:42:32 met ZibExtraction v. 3.0.6932.1989