Zib Overgevoeligheid- naam Stof wijzigen in TeBewakenStof
Concept
Het besluit om bewaking te starten dan wel te beëindigen m.b.t. een stof of groep van stoffen die een ongewenste reactie kunnen geven bij de patiënt.
Purpose
Het specificeren van een bewakingsbesluit met ingangsdatum maakt duidelijk op welke stof of groep van stoffen bewaking is gestart dan wel gestopt. Een overzicht van bewakingsbesluiten geeft inzicht waarop wordt bewaakt en mogelijkheden om bewakingsbesluiten te beheren.
Evidence Base
Toelichting bij zib BewakingBesluit
De zib BewakingBesluit representeert de beslissing van de zorgverlener om bewaking m.b.t. een stof of groep van stoffen te starten dan wel te beëindigen. Het starten van bewaking betekent dat de zorgverlener een waarschuwing wil krijgen als er een onveilige stof wordt voorgeschreven. De BesluitIngangsDatumTijd representeert het moment waarop de bewaking moet ingaan dan wel moet worden beëindigd, afhankelijk van het BesluitType (Bewaking gestart of Bewaking gestopt).
De reden om een bewakingsbesluit te starten kan de gebruiker aangeven met één van de drie volgende mogelijkheden:
- Een overgevoeligheid of intolerantie: aan te geven via een verwijzing naar OvergevoeligheidIntolerantie
- Een reactie: aan te geven via een verwijzing naar Reactie
- Een besluitreden aan te geven via een keuze uit de StartRedenCodelijst
De reden om een bewakingsbesluit te stoppen kan de gebruiker aangeven met een keuze uit de StopRedenCodelijst.
Het element VeligBinnenOnveiligeGroep maakt het mogelijk uitzonderingen te maken binnen een (grote) groep onveilige stoffen. Stel dat er van een groep stoffen 78 onveilig zijn en 2 veilig, dan hoeft men niet voor elk van de 78 onveilige stoffen een bewakingsbesluit vast te leggen. In plaats daarvan kan men volstaan met één bewakingsbesluit waarin de hele groep van 80 stoffen wordt aangegeven als onveilig, met 2 stoffen die binnen die groep wel veilig zijn.
Waar een reactie gerelateerd is aan (een bestanddeel van) een daadwerkelijk toegediende stof, kan de zorgverlener besluiten om op een bredere verzameling stoffen te bewaken. De stof(fen) die zijn aangegeven in een bewakingsbesluit kunnen dus afwijken van de stof waarop de patiënt daadwerkelijk een reactie heeft ontwikkeld.
Bij een overgevoeligheid of intolerantie gaat het om een diagnose waarbij is aangetoond of wordt aangenomen dat de patiënt de neiging heeft om bij blootstelling aan een bepaalde stof of groep van stoffen een nadelige reactie te ontwikkelen. In de meeste gevallen zal een bewakingsbesluit, gerelateerd aan deze overgevoeligheid of intolerantie dezelfde stoffen betreffen, maar dat hoeft niet. Bij aanvullend onderzoek kan een allergie op basis van een beperkt aantal stoffen zijn aangetoond, waarbij men dan besluit om op de hele groep waartoe die stoffen behoren, te bewaken. Ook als er geen aanvullend onderzoek ter bevestiging mogelijk is, maar een intolerantie wordt vermoed vanwege bijwerkingen op basis van een farmacologische eigenschap van een geneesmiddel, kan de specificatie van de stof(fen) waarop de zorgverlener besluit te bewaken afwijken van de stof(fen) die bij de overgevoeligheid of intolerantie zijn vastgelegd.
Functionaliteit (informatief)
Het is wenselijk dat een EPD het specificeren van een bewakingsbesluit zo efficiënt mogelijk ondersteunt. Als de zorgeverlener bij het vastleggen van een bewakingsbesluit als reden een reactie of overgevoeligheid of intolerantie aangeeft, kan het EPD als voorzet de stof(fen) invullen waarop die reactie of overgevoeligheid of intolerantie betrekking had. De gebruiker hoeft dan alleen de voorzet voor de stof(fen) te wijzigen als hij dat wenst.
Het EPD moet de gebruiker een overzicht kunnen tonen van bewakingsbesluiten die actief zijn en de mogelijkheid bieden om op basis daarvan een bewakingsbesluit te selecteren en vervolgens te wijzigen dan wel te beëindigen.
Een gebruiker zal i.h.a. een bewakingsbesluit wijzigen als de reden voor het bewakingsbesluit hetzelfde blijft, maar hij/zij de specificatie van de stof(fen) of de toelichting wil aanpassen. Het EPD toont dan het geselecteerde bewakingsbesluit met de daarbij behorende ingevulde velden die de gebruiker kan aanpassen. Het wijzigen van een bewakingsbesluit betekent in feite dat het geselecteerde bewakingsbesluit wordt beëindigd en wordt vervangen door het bewakingsbesluit met de aangepaste veldwaarden.
Het is belangrijk dat het EPD de historie van elk bewakingsbesluit bijhoudt, zodat duidelijk is hoe de besluiten elkaar opvolgen.
Information Model
Type
Id
Concept
Card.
Definitie
DefinitieCode
Verwijzing
NL-CM:8.5.1
BewakingBesluit
Dit is een verwijzing naar het rootconcept van de bouwsteen BewakingBesluit.
Tekstuele toelichting op het bewakingbesluit die niet in één van de andere velden kan worden weergegeven.
48767-8 Verklarend commentaar [interpretatie] in {systeem} (tekstueel)
Kolommen Concept en DefinitieCode: houdt de muis boven de waarde voor meer informatie
Voor uitleg over de gebruikte symbolen, zie de legenda pagina
Example Instances
BewakingBesluit
BesluitType
Bewaking gestart
BesluitIngangsDatumTijd
02-07-2023
TeBewakenStof
OnveiligeStof
Valproïnezuur
VeiligBinnenOnveiligeGroep
Toelichting
Gegevens in verwijsbrief van huisarts.
Besluitgrond
BesluitReden
Stof heeft (mogelijk) een nadelige reactie veroorzaakt.
Beslisser::Zorgverlener
Naam
R. Verhagen-De Leeuw
Specialisme
Huisarts
BewakingBesluit
BesluitType
Bewaking gestart
BesluitIngangsDatumTijd
12-09-2023 14:30
TeBewakenStof
OnveiligeStof
Heparine
VeiligBinnenOnveiligeGroep
Toelichting
Antistolling na CABG
Reactie
ReactieNaam
Heparine-geïnduceerde trombocytopenie
Beslisser::Zorgverlener
Naam
J. Gielissen
Specialisme
Apotheker
BewakingBesluit
BesluitType
Bewaking gestart
Bewaking gestopt
Bewaking gestart
BesluitIngangsDatumTijd
17-03-2018
02-01-2024
02-01-2024
TeBewakenStof
OnveiligeStof
Penicillines
Penicillines
Amoxicilline/clavulaanzuur
VeiligBinnenOnveiligeGroep
Besluitgrond
BesluitReden
Stof heeft (mogelijk) een nadelige reactie veroorzaakt.
De groep waarop wordt bewaakt, is groter of kleiner dan nodig.
Stof heeft (mogelijk) een nadelige reactie veroorzaakt.
Toelichting
Patiënte werd erg misselijk en had extreme diarree. Wil het middel nooit meer gebruiken.
Ceftriaxon werd goed verdragen, waarschijnlijk reactie gehad op amoxiclav.
Beslisser::Zorgverlener
Naam
F. Zegers
G.J. Zaal
G.J. Zaal
Specialisme
Huisartsgeneeskunde
SEH-arts
SEH-arts
Instructions
Medicatiebewaking met betrekking tot medicatie contra-indicatie geschiedt op basis van de zib Alert met AlertType 'Mogelijke medicatie contra-indicatie'.
Om informatie op basis van zorginformatiebouwstenen uit te wisselen zijn aanvullende, meer technische specificaties nodig.<BR>Niet iedere omgeving kan met dezelfde technische specificaties overweg. Om deze reden zijn er meerdere typen technische specificaties:
HL7® versie 3 CDA compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz ART-DECOR® omgeving
HL7® FHIR® compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz-omgeving op de Simplifier FHIR Registry