Projectgroep RadB Verpleegkundige Gegevens & Kerngroep Registratie aan de Bron
DCM::RevisionDate
8-9-2015
DCM::Superseeds
DCM::Version
1.0
HCIM::PublicationLanguage
NL
Revision History
'
Publicatieversie 1.0 (01-07-2015).
Concept
Belangrijke onderdelen van de algemene mentale functies van de hersenen zijn intellectuele functies, oriëntatie en bewustzijn.
Als er sprake is van stoornis in intellectuele functies t.g.v. verstandelijke beperking wordt dit niet beschreven in deze bouwsteen maar als medische diagnose vastgelegd.
Stoornissen in oriëntatie en bewustzijn in combinatie met stoornissen in aandacht, geheugen en waarneming worden gezien als belangrijke symptomen voor de mogelijke aanwezigheid van een delier. Laatstgenoemde stoornissen worden vastgelegd in de bouwsteen SpecifiekeMentaleFuncties.
Purpose
Bewustzijn, orientatie en intellectuele functies bieden gezamenlijk een goed inzicht in de mentale toestand van de patiënt.
Deze informatie is essentieel voor het opstellen van het zorgplan. Door de beschikbaarheid van deze informatie kan rekening gehouden worden met de mogelijkheden en wensen van de cliënt. Bovendien biedt het handvatten voor de benadering en ondersteuning van de cliënt.
Door bij overdracht deze informatie vroegtijdig beschikbaar te hebben kunnen tevens tijdig acties in gang gezet worden om de zorg zo goed mogelijk te continueren.
Evidence Base
In de bouwsteen wordt er van uitgegaan, dat, indien er sprake is van een stoornis in intellectuele functies t.g.v. een verstandelijke beperking, deze stoornis in de medische overdracht vermeld wordt op de probleemlijst, indien beschikbaar met behulp van de DSM classificatie.
In voorgaande is uitgegaan van de volgende definitie van een verstandelijke beperking: "Iemand met een verstandelijke beperking heeft een aangeboren of een later in de ontwikkeling optredende beperking in het intellectueel functioneren. Het IQ is 70/75 of lager. Dit gaat gepaard met beperkingen in de sociale (zelf)redzaamheid. De diagnose is mede gebaseerd op de mate van ondersteuningsbehoefte."
(Bron: Meijer S (RIVM). Verstandelijke beperking samengevat. In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM.)
De mate van ondersteuningsbehoefte die hiermee gepaard gaat, kan in de relevante bouwstenen beschreven worden.
De definities van de concepten zijn (deels) ontleend aan de Nederlandse vertaling van de ICF begrippen.
Information Model
Type
Id
Concept
Card.
Definitie
DefinitieCode
Verwijzing
NL-CM:18.1.1
AlgemeneMentaleFuncties
Rootconcept van de bouwsteen AlgemeneMentaleFuncties. Dit concept bevat alle gegevenselementen van de bouwsteen AlgemeneMentaleFuncties.
NL-CM:18.1.2
Bewustzijn
0..1
Algemene mentale functie gerelateerd aan de mate van bewustzijn en alertheid inclusief de helderheid en de continuïteit van het wakker zijn.
Bevat: de mate van bewustzijn, continuïteit van bewustzijn, en kwaliteit van bewustzijn. Voorbeelden van stoornissen die kunnen optreden zijn: verlies van bewustzijn, coma, vegetatieve toestand, fugues, trance, bezetenheid, veranderd bewustzijn optredend bij drugsgebruik, delirium en stupor.
Orientatie in plaats beschrijft het zich bewust zijn van de plaats waar men zich bevindt, zoals de onmiddellijke omgeving, de eigen stad of het eigen land.
Intellectuele functies beschrijven algemene mentale functies die nodig zijn voor het begripsvermogen en om constructief de verschillende mentale functies, inclusief alle cognitieve functies, en hun ontwikkeling gedurende het leven te integreren.
Bevat: intellectuele groei en stoornissen daarvan zoals optreden bij intellectuele retardatie en dementie.
Kolommen Concept en DefinitieCode: houdt de muis boven de waarde voor meer informatie
Voor uitleg over de gebruikte symbolen, zie de legenda pagina
Example Instances
AlgemeneMentaleFuncties
Bewustzijn
Lichte stoornis (5-24%)
IntellectueleFuncties
Lichte stoornis (5-24%)
Orientatie
OrientatieInTijd
Matige stoornis (25-49%)
OrientatieInPlaats
Ernstige stoornis (50-95%)
OrientatieInPersoon
Lichte stoornis (5-24%)
VerpleegkundigeActie
Activiteit
Ondersteuning dagstructuur aan de hand van programma, lag op een eenpersoonskamer.
Toelichting
Patiënt is na operatie acuut verward geweest, gaat al wel beter, maar is soms nog weg kwijt. Heeft wel door dat hij soms in de war is en vindt dit erg vervelend.
References
1. International Classification of Functioning Disability and Health (ICF) [Online] Beschikbaar op:http:/www.rivm.nl/who-fic/icf.htm [Geraadpleegd: 13 februari 2015]
Om informatie op basis van zorginformatiebouwstenen uit te wisselen zijn aanvullende, meer technische specificaties nodig. Niet iedere omgeving kan met dezelfde technische specificaties overweg. Om deze reden zijn er meerdere typen technische specificaties:
HL7® versie 3 CDA compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz ART-DECOR® omgeving
HL7® FHIR® compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz-omgeving op de Simplifier FHIR Registry
De informatie in deze wiki pagina is gebaseerd op de Registratie aan de bron publicatie 2015 incl. errata dd. 16-07-2015
De voorwaarden van gebruik staan op de beginpagina
Deze pagina is gegenereerd op 24/12/2018 12:40:16 met ZibExtraction v. 3.0.6932.1989