Een aandoening of gesteldheid is een al dan niet pathologische toestand (ziekte of conditie) van de patiënt die zich in het algemeen presenteert met symptomen (verschijnselen). Het is 'dat wat de patiënt heeft'. Een zorgverlener kan de aandoening of gesteldheid vervolgens duiden met een (differentiaal)diagnose. Bij eenzelfde aandoening of gesteldheid kunnen zowel de symptomen als het diagnostisch inzicht veranderen in de tijd.
Purpose
Het helder weergeven van de symptomen (verschijnselen) en het diagnostisch inzicht per aandoening. Dit draagt bij aan het inzicht van de betrokken zorgverleners in de toestand van de patiënt. Het helpt bij het evalueren van het effect van de geboden zorg en het bepalen van (vervolg)beleid.
Evidence Base
Toelichting bij zib AandoeningOfGesteldheid
Deze zib beschrijft de kenmerken van een aandoening of gesteldheid van de patiënt: de periode waarbinnen de aandoening aanwezig is, de ernst en het beloop. De duiding van de aandoening of gesteldheid is geen kenmerk ervan, maar een interpretatie door de zorgverlener. Voor die duiding is er de zib DiagnostischInzicht. De Aandoening of gesteldheid presenteert zich met symptomen. Hiervoor is er de zib Symptoom.
Zowel de duiding van de aandoening of gesteldheid als de symptomen, waarmee deze zich presenteert, kunnen onafhankelijk van elkaar veranderen in de tijd.
Een zorgverlener zal over een aandoening of gesteldheid indien mogelijk communiceren via de duiding ervan in de vorm van een (differentiaal)diagnose. Als er nog geen (differentiaal)diagnose is, zal hij/zij erover communiceren op basis van ≥ 1 belangrijke symptomen waarvan hij/zij denkt dat deze bij elkaar horen en waarschijnlijk door één aandoening verklaard kunnen worden.
Relatie tussen (differentiaal)diagnose en symptomen
De zibs DiagnostischInzicht voor de (differentiaal)diagnose en de zib Symptoom verwijzen elk naar de zib AandoeningOfGesteldheid. Via die verwijzing is duidelijk op welke aandoening of gesteldheid de (differentiaal)diagnose en de symptomen betrekking hebben. Daarmee is op elk moment in de tijd ook duidelijk wat het diagnostisch inzicht is en hoe het met de symptomen staat.
Functionaliteit (informatief)
Als de patiënt zich met een nieuwe zorgvraag of probleem presenteert, zal de zorgverlener dit registreren aan de hand van een (differentiaal)diagnose en/of ≥ 1 symptomen.
Het EPD moet hiervoor een instantiatie van AandoeningOfGesteldheid aanmaken met de bijbehorende velden voor PeriodeAanwezig, Ernst, Beloop en een StatusDatum die aangeeft vanaf welk moment de ingevulde waarden van toepassing zijn. Daarnaast moet het EPD de representatie ondersteunen van de (differentiaal)diagnose en/of symptomen die de zorgverlener invoert, waarbij het EPD zorgt voor de verwijzing naar de bijbehorende AandoeningOfGesteldheid.
In het EPD zal de inhoud van de velden Begindatum, EindDatum, Ernst en Beloop worden vastgelegd bij de AandoeningOfGesteldheid.
Patient Population
De gehele patiëntenpopulatie.
Information Model
Type
Id
Concept
Card.
Definitie
DefinitieCode
Verwijzing
NL-CM:5.4.1
AandoeningOfGesteldheid
Dit is een verwijzing naar het rootconcept van de bouwsteen AandoeningOfGesteldheid. Het rootconcept bevat alle gegevenselementen van de bouwsteen AandoeningOfGesteldheid.
Het beloop van de aandoening of gesteldheid. Dit staat los van het diagnostisch inzicht m.b.t. de aandoening of gesteldheid. Met het beloop geeft men aan hoe de aandoening of gesteldheid zich ontwikkelt, zoals bijv. stabiel, progressie, remissie, etc..
Duiding van de ernst van de aandoening of gesteldheid. Een aandoening of gesteldheid kan weinig klachten geven en toch ernstig zijn, maar het omgekeerde kan ook.
Een in vrije tekst geformuleerde toelichting bij de aandoening of gesteldheid, die niet wordt gerepresenteerd door de andere dataelementen in het informatiemodel.
48767-8 Verklarend commentaar [interpretatie] in {systeem} (tekstueel)
Kolommen Concept en DefinitieCode: houdt de muis boven de waarde voor meer informatie
Voor uitleg over de gebruikte symbolen, zie de legenda pagina
Om informatie op basis van zorginformatiebouwstenen uit te wisselen zijn aanvullende, meer technische specificaties nodig.<BR>Niet iedere omgeving kan met dezelfde technische specificaties overweg. Om deze reden zijn er meerdere typen technische specificaties:
HL7® versie 3 CDA compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz ART-DECOR® omgeving
HL7® FHIR® compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz-omgeving op de Simplifier FHIR Registry