Versie door Update bot(overleg | bijdragen) op 13 mrt 2019 om 02:44 (Nieuwe pagina aangemaakt met '<!-- Hieronder wordt een transclude page aangeroepen --> {{Versions-2.16.840.1.113883.2.4.3.11.60.40.3.0.0(NL)|1|BasisElementen-v1.0.1(2018NL)}} <!-- Tot hier de...')
Alle ZIB's bevatten impliciet een aantal basiselementen. Deze zijn in de informatiemodellen van de afzonderlijke bouwstenen in de meeste gevallen niet opgenomen, maar worden wel verondersteld aanwezig te zijn.
Het betreft concepten die meer technisch van aard zijn, vaak geen of weinig klinische relevantie hebben, maar voor de eenduidigheid en herleidbaarheid van de gegevens noodzakelijk zijn.
In die gevallen, waarin deze elementen wel een klinische betekenis hebben, zullen zij meestal wel explicit in de bouwsteenmodellen zichtbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is een AGB nummer als identificerend nummer voor een zorgverlener.
Purpose
De basis elementen van een ZIB maken de informatie die een instatiatie van een ZIB bevat, identificeerbaar en traceerbaar. Het zijn elementen die ondermeer voor auditing doelen belangrijk zijn.
Information Model
Type
Id
Concept
Card.
Definitie
DefinitieCode
Verwijzing
NL-CM:0.0.1
ZIBRoot
Rootconcept van de betreffende bouwsteen.
NL-CM:0.0.6
Identificatienummer
1
Nummer dat de instantiatie van de bouwsteen wereldwijd uniek identificeert. Het nummer is samengesteld uit een identificatie van de uitgevende organisatie en een door deze organisatie toegekend uniek nummer.
Degene die de informatie heeft verschaft en instaat voor de juistheid ervan.
Dit is niet altijd de zorgverlener, maar het kan ook de patiënt zijn of een andere betrokkene zoals bv een ouder, mantelzorger of voogd.
De informatiebron hoeft niet de auteur van de informatie te zijn, die in dezen uitsluitend instrumenteel is t.a.v. de vastlegging.
Degene die de informatie heeft vastgelegd. Afhankelijk van het informatiesysteem waarin de gegevens vastgelegd zijn kan dit zijn de patient, de zorgverlener of andere betrokkene
Degene op wie de informatie betrekking heeft. Vaak zal dit de patiënt zijn, maar vooral bij kleine kinderen kan het informatie over de ouder of verzorger zijn. Vooral bij de verpleegkundige overdrachten speelt b.v. bekwaamheid en betrokkenheid van mantelzorgers een rol.
Om informatie op basis van zorginformatiebouwstenen uit te wisselen zijn aanvullende, meer technische specificaties nodig. Niet iedere omgeving kan met dezelfde technische specificaties overweg. Om deze reden zijn er meerdere typen technische specificaties:
HL7® versie 3 CDA compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz ART-DECOR® omgeving
HL7® FHIR® compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz-omgeving op de Simplifier FHIR Registry